Borgmester udtaler: Jeg har ikke ansvaret for liv i byerne!

Her til morgen har der, naturligt nok efter gårdsdagens byrådsmøde, været en del opmærksomhed i medierne omkring skolelukningerne i Lolland Kommune.

Har lige hørt et interview med Lolland Kommunes borgmester på P4 – det finde 1:32:48 inde i programmet…

https://www.dr.dk/lyd/p4sjaelland/p4sjaelland-morgen/p4-morgen-2023-06-22-06-05-6

Borgmesteren: ”Fordi at der jo er kommet færre elever ik. Begge skoler er bygget til omkring 500 elever og i dag er der 80 på den ene og 110 på den anden og det er jo ikke bæredygtigt i længden, når vi ser faldende børnetal, faktisk 700 elever, de kommende 10 år, det vil sige uanset hvad, så skal der lukkes skoler i fremtiden fordi der er simpelthen ikke børn nok til alle de bygninger vi har…”

Journalist: “Du har vel også et ansvar for at holde liv i de byer og det er vel meget ofte…”

Borgmesteren afbryder: Nej det har jeg ikke, jeg har et liv! Jeg har et ansvar for at lave det bedst mulige skoletilbud, og liv i byerne, det er jo folk selv der skaber det og dem der bor der, og hvis der ikke bliver født flere børn i det område, jamen så er det jo svært at holde liv i en skole og det er jo sket før…

Anbefalingen her fra skal være at læse Karsten Sandaus indlæg: Positiv politik! hvor han blandt andet skriver:

I samfundet er der også forskellige netværk, der er opbygget på samme måde som kroppens blodårer. Vejsystemet er et godt eksempel, hvor der er store motorveje, der forgrener sig ud til hovedveje og helt ud til den mindste markvej. Vandforsyningen er et andet eksempel, hvor vi starter ved et vandværk, der sender vandet ud via store forsyningslinjer, der bliver mindre og mindre lige indtil, de ender ude ved vandhanen, bruseren eller toilettet i det enkelte hjem.

Jeg tænker, det vil være på sin plads at se grundstrukturen i samfundet (Lolland kommune) på samme hierarkisk opbyggede måde fra det enkelte individ – familien – foreningerne – butikkerne – institutioner etc. Det hele er forbundet via livsvigtige strømme. Strømme vi ikke lægger mærke til, fordi alt består af strømme, og når alt består af strømme, kan vi ikke se det, førend det ikke virker mere (fisken er den sidste, der opdager, den lever i vand). Du sidder ikke lige nu og tænker over, at blodet strømmer rundt i din krop, men hvis det pludselig blev forhindret, f.eks. ved en blodprop, så ville du lægge mærke til det. På samme måde, desværre, så tænker vi i det daglige ikke over betydningen af de strømme, der foregår mellem de forskellige grene i samfundet, førend de bliver forhindret, f.eks. ved lukning af en lokal butik, institution, forening etc.  “

Det er katastrofalt, at borgmesteren ikke er vidende om de livsvigtige strømme, offentlige institutioner sender ud i byerne… eller i hvert fald ikke vil tage det ansvar på sig!