Reventlow – Skolens ven

Lars Buhl afsluttede sit debatoplæg i Folketidende ”Nødvendighedens lov – fortsat folkeskole i Horslunde og Holeby” med følgende sætning: ”Vi bruger alle begrebet ”Fra vugge til grav” i forståelsen af den verden, vi lever og arbejder i. Begår Lolland Kommune historisk overgreb ved at nedlægge specielt skolen i Horslunde, når den lægger den skoleudvikling i graven, som Reventlow lagde i vuggen i sit nærområde for mere end 200 år siden?”

Jeg har et par gange nævnt skolereformen fra 1814 og den epokegørende bedrift, det var at sætte reformen i kraft… Året før havde vi statsbankerotten, 1814 afståelsen af Norge til Sverige og derpå en langvarig landbrugskrise med stærkt faldende kornpriser… Det var positiv politik der gennemførte skolereformen, det var en tro på en bedre fremtid, for den brede befolkning!

Skolereformen af 1814 var yderst grundigt forberedt i en kommission, der blev nedsat i 1789 og således arbejdede med sagen i 25 år.

Optimisme og tro på ideernes bærekraft lyste ud af Christian Ditlev Frederik Reventlows tale i 1788:

“Jeg ser den lykkelige tid i møde, da man ved børnenes undervisning vil anse forstandens og hjertets dannelse for vigtigere end udenadlæsning, så de kan erhverve den kundskab, der gør dem til lykkelige mennesker i deres kald. Jeg ser den tid i møde, da udmarkerne vil ligne velgødede tofter, de sure moser vil være forvandlet til fede hårdbundsenge, alt skadeligt vand afledet, alle kampesten brugt til varig indhegning; en tid, i hvilken de udskiftede bøndergårde alle omgives med store, veldyrkede urte- og frugthaver. Den tid, i hvilken kløver, kartofler og roedyrkning ikke mere vil være en sjældenhed; en tid, i hvilken en tjenestekarl vil sætte en ære i at være den skrappeste arbejder og bonden i at være den bedste husbond”.

Lad Reventlows positive syn på fremtiden være med til at forme den politik, vi ønsker, skal forme den kommune, vi bor i. Udvikle det Lolland vi ønsker at sætte børn til verden i og se dem vokse op i. Lad Reventlows fremsynethed, der bragte Lolland på landkortet for mere end 200 år siden, være med til at sætte de politiske pejlemærker der skal styres efter, så vores børn også ønsker at bo og arbejde her på Lolland og selv sætte børn i verden her. Et Lolland som vi ønsker at blive gamle i, tæt på vores børn og børnebørn.

Dit Lolland – Mit Lolland – Vores Lolland – Hele Lolland

Karsten (Privatperson)

Christian Ditlev Frederik Reventlow ligger begravet på den anden side af vejen i forhold til Horslunde Landsbyordning – Hans indsats inden for skole, landbrug samt skovbrug har haft stor betydning helt frem til vor tid.

CHRISTIAN DITLEV FREDERIK

greve af REVENTLOW – 1748-1827

STATSMANDEN – FORSTMANDEN

BONDENS og SKOLENS VEN