Optakt til 2. halvleg

Jeg er menneske, privatperson, far til seks og skatteyder i Lolland kommune, og det er som den ”jeg er”, jeg skriver denne lille optakt til 2. halvleg.

Til dagligt arbejder jeg som lærer ude i Horslunde og er så glad for at trille til Nordvestlolland i hverdagen, at jeg ofte bruger weekenden herude også.

Men Karsten, hvorfor holder du fast på, der skal ligge en folkeskole i Horslunde?

Det gør jeg heller ikke nødvendigvis, hvilket jeg også gav udtryk for i Folketidende den 24. januar under overskriften: Jeg ville have ønsket, at vi ikke var nået hertil. Men jeg mener, vi mister mere rent samfundsøkonomisk, end det vi sparer i kroner på at lukke de små samfund ned, og det vil jeg gerne have, at vores politikere, som er dem, der tager beslutningerne, er bevidste om og vil stå ved, at det er det, der sker. Men jeg siger ikke, at der for hver en pris skal ligge en folkeskole i Horslunde.

Hidtil har jeg mest af alt kritiseret forløbet (processen) frem til nu for at være udemokratisk, lukket og med en ”skjult” dagsorden. Jeg mener fortsat min, og i øvrigt også andres kritik, holder stik, men på tirsdag er processen kørt, og så behøver jeg som sådan ikke bruge mere tid på det. Processens fejl og mangler er dokumenteret, der er kommunikeret om dem og fremmødet ved byrådsmødet den 24. januar, kan ses som borgernes gestikuleren, men processen er kørt! Jeg har forsøgt at gøre det så ordentligt, som jeg nu engang har haft kompetencerne til at gøre det, men jeg har med stor sandsynlighed trådt nogle over tæerne, og for det skal jeg selvfølgelig beklage. Jeg er blot et menneske, med de fejl og mangler et hvert menneske har.

Jeg ved godt, jeg ikke er ung, men jeg kommer alligevel til at tænke på sangen – Et folk et Menneske – Den version som Shaka Loveles fremførte i TV programmet Toppen af Poppen, hvor han synger:

”Oprør kommer altid fra de unge
De dokumenterer, kommunikerer, gestikulerer
Come on, freaks, giv dem WikiLeaks.
Et folk, et menneske”

Jeg vil som menneske, privatperson, far til seks og skatteyder i Lolland kommune, bruge høringsperioden på at argumentere for, hvorfor Lolland kommune skal bevare og styrke de små landsbyskoler både i Horslunde, Holeby og de andre små landsbyer, der gør Lolland så unik. Jeg vil gøre det både i forhold til at give alle børn lige vilkår, styrke det mangfoldige skolevæsen og landdistriktsudvikling.

I forhold til lige vilkår kommer jeg unægtelig til at tænke på vores helt egen lokale regionsrådsformands indlæg på Danske Regioner konferencen ”Sundhed for alle”: Vi skal behandle forskelligt for at give alle sammen gode sundhedstilbud! ”Alle skal nemlig have den gode behandling, uanset hvad man kommer med af baggrund, eller hvor man kommer fra. Derfor er der behov for nye løsninger, som tilgodeser de områder der er mest udfordret på f.eks. lægemangel og mangel på andre medarbejdere i sundhedsvæsenet. Det gælder ikke mindst flere områder i Region Sjælland.”

Det er rigtigt, det Heino siger, det er også vedkommende, og jeg vil gerne tillægge det en betydelig politisk vægt også. Spørgsmålet er, om dette argument også vil være rigtigt, hvis vi taler om skoler og undervisning? Vil det også være vedkommende? Og kan vi ligeledes tillægge det en betydelig politisk vægt? Prøv selv at tænke den lidt videre… Jeg vil med garanti inddrage denne tankegang i fremtidige debatindlæg.

Punkt 8. på byrådsmødet i Lolland kommune den 28. februar 2023 er: Åben orientering – 1. årsrapport – Borgerrådgiver.
På side 18 i Borgerrådgiverens rapport ser vi følgende ordlyd:

… vil det antageligt ofte overvejes, om ”bedste løsning” for barnet måske vil være et skift til anden skole eller dagtilbud?
Ikke alle har lige mulighed

Når dette er sagt, er borgerrådgiveren fuldt ud bevidst om, at et skole- eller dagtilbudsskift langt fra altid er en mulighed for alle. Dels af geografiske årsager (og her er skolelukninger indlysende med til at reducere antallet af alternative muligheder), og dels – og mest af alt – under hensyntagen til særligt sårbare elever, og elever med behov for specialiserede skoletilbud.”

Lolland Kommunes Borgerrådgiver gør her det samlede byråd opmærksom på, hvad måske kan virke indlysende nemlig, at lukningen af de offentlige tilbud giver en ulighed blandt borgere i Lolland kommune, da ikke alle vil have lige mulighed. Borgere, der har råd til et privatskoletilbud, vil selvfølgelig kunne vælge at skifte skole osv., men hvad med dem der ikke har denne mulighed? Hvad skal de gøre? Prøv også her at tænke denne lidt videre…

I forhold til landdistriktsudviklingen vil mit fokus være på de ting, jeg tidligere har nævnt i mit indlæg med titlen: Positiv politik. Jeg vil underbygge og argumentere for mine pointer i indlægget med relevant forskning. Jeg vil også inddrage forskellige udsagn fra seneste kommunalvalg etc., og så vil jeg bruge den lille podcast, som Lasse Præstegaard har fundet, hvor vores kommunaldirektør deltog i en paneldebat: Kan man lukke en landsby? jeg mener, Thomas kommer med nogle gode pointer, som jeg gerne vil undersøge nærmere.

Så mener jeg også, vi bør rette fokus mod et skifte til en mere interaktive politiske ledelse, som nævnt i mit læserbrev i folketidende den 21. januar 2023, hvor jeg skrev: ”… politikere og borgere finder løsninger sammen… Altså frem for at have skarpt adskilte fagudvalg, der er små lukkede klubber, hvor ingen alm. borger har adgang… Så kunne vi jo prøve med midlertidige opgaveudvalg, der er tematiske, og som gør det muligt at invitere os borgere eller andre centrale aktører ind i beslutningsprocessen… Måske er det tid til at prøve noget nyt?”

Det er blevet brugt med succes i f.eks. Gentofte kommune, hvor de i evalueringen blandt andet skriver: ”En politiker hæfter sig således ved følgende gevinst: ’Vi er som politikere meget mere med i processen med at udvikle politik, end vi var før, hvor vi bare fik et bilag fra administrationen, og så skulle vi sige ja eller nej, og måske rette et par kommaer. Før fik vi bare slutproduktet og så ingenting før det, men nu er vi med i hele processen på en lang række områder.”

Jeg siger ikke, vi skal kopiere Gentofte, men hvorfor ikke se på, hvad de har gjort, hvilke erfaringer de har gjort sig og så se på, hvad vi kan bruge hernede på vores Lolland?

Jeg ønsker for høringsperioden, at debatten bliver åben, inddragende, faglig og vigtigst af alt ordentlig! Og så ønsker jeg at, alle de involverede bliver involveret!

Karsten (Privatperson)