Brændende platform eller beredskabsplan?

En bemærkning til Lokallisten Lolland og Enhedslisten Lollands oversættelse af STUKS vurdering. Ikke en kommentar til de enkelte dele, men en generel bemærkning om, hvordan vi bedst arbejder os videre herfra. Vi har brug for, at alle arbejder sammen og vi gør det på en ordentlig måde…

https://www.facebook.com/1489152706/videos/668584928468053/

En ting fremstår tydeligt i flammernes skær! Vi står på en brændende platform, og handling er påkrævet!

”Brændende platform” har i mange år været et populært udtryk blandt udviklings- og ledelseskonsulenter. En metafor for, at det sted, vi står lige nu, er i lys lue, og hvor vi reelt set ikke har et valg – Vi kan springe ud i forandringen eller blive stående og brænde op. En brændende platform kan være en følgevirkning af, at de øverst ansvarlige igen og igen har overhørt og tilsidesat anbefalinger og advarsler fra mellemledere, fagprofessionelle og andre interessenter, der arbejder på eller er tilknyttet området. Men platformen kan også være et bevidst valg for at gennemtvinge en forandring.

En brændende platform er god til at skabe hurtige forandringer, men den giver ingen sikkerhed for, at vi lander på benene. Derfor er en beredskabsplan ønskværdig, så vi ikke udelukkende skaber udvikling eller afvikling fra en brændende platform.

I vores skolevæsen er der både vigtig og nødvendig viden til stede blandt mellemledere, lærere og pædagoger til at skabe en sådan beredskabsplan. Udfordringen ligger i, at hvis der ikke lyttes til dem, vil denne vigtige og værdifulde viden forsvinde med flammerne på den nuværende platform. Det komplekse bliver glemt og den organisatoriske dømmekraft ødelægges. De, som ytrer sig, inden det hele forsvinder i flammerne, den viden, de bringer i spil, forsvinder med asken, som en fortidsforglemmelse i fremtidsdyrkelsens skygge, og det skaber en uhensigtsmæssig dement kultur, der ikke aner, hvor den kommer fra og glemmer, hvor den er på vej hen.

Hvis vi vil tænke i kreative og innoverende løsninger, løsninger der kan udvikle Lolland Kommunes skolevæsen til det bedre, så bør vi slukke den brændende platform, inden vi debatterer Fremtidens Skole! En brændende platform er ikke et sted, hvor der udvikles samarbejde og faglig viden! På en brændende platform handles pr. instinkt – det handler om overlevelse – spring eller dø! Der reageres, -det gør der… Der handles hurtigt, – det gør der også… Man sikrer sig selv og ender med at springe – Men lander man på benene? Og hvad er konsekvensen, hvis man ikke gør?

Selv når en beslutning er taget på forhånd, bør man lytte til medarbejderne. Fordi medarbejderne ved noget, den øverste ledelse ikke ved, og som den samlede organisation kan drage nytte af i udviklingen af fremtidens beredskabsplaner. Når vi alle hænger i luften, ja… så er det for sent!

De fleste voksne mennesker kan godt tåle at høre og tale om det, der er svært. Det er ikke dårlige nyheder, der er problemet. Problemet er, at der tales ned til folk, eller at der slet ikke bliver lyttet. Hvis der skal skæres ned, så sig det! Hvis en skole skal lukke, så sig det! Hvis der skal fyres medarbejdere, så gør det! Men uanset hvad der skal gøres – Gør det med respekt – Gør det med værdighed. Gør det ved at lytte til hinanden og anerkende hinandens dygtighed og ordentlighed. Ved at gøre det udviser vi loyalitet og viser, vi ønsker en fortsat relation.

De gange, vi har rejst os og ytret os for at sige, når noget ikke er hensigtsmæssigt, har det været et udtryk for, at vi ønsker at bidrage til en fremtid sammen med alle andre i Lolland Kommune. Ytringerne starter ofte i det små, men efterhånden som oplevelsen af, at ytringerne forbliver uhørte, vokser frustrationen, og der råbes højere og højere…  ”optøjer er de uhørtes sprog” (Martin Luther King). Vi laver ikke optøjer, men vi siger #NOKerNOK…
Vi kan leve med ikke at få ret, det er en del af det at debattere… Vi debatterer nemlig ikke for at få ret, men for at blive klogere… Men vi har svært ved der ikke bliver lyttet og vi har svært ved at blive talt ned til!

Vi håber, vores politikere slukker den brændende platform og vælger nye og bedre strategier for udvikling i fremtiden. Vi håber, de lytter til medarbejdere, forældre og øvrige interessenter inden beslutningen om fremtidens skole bliver taget, hvad enten det handler om specialskolen, 2-faseskole i Nakskov, skoledistrikter eller noget helt fjerde.  En god skole laver vi nemlig sammen!

Alt det bedste til os alle…