Den politiske polemik må I selv håndtere!

Læserbrev bragt i Lolland-Falsters Folketidende 27. juni 2023 (Med Karstens billigelse, publiceres det her på siden)

Svar til Kurt Kristiansens (kredsformand Socialdemokratiet Lolland) debatindlæg i Folketidende den 24. juni under overskriften: ”Aftens mest tragikomiske optrin.”

I forhold til det Kurt Kristiansen oplever som tragikomisk, så er det, som jeg oplever det, politisk polemik og det må I altså selv håndtere.

Men Kurts beskrivelse af høring af alle parter og demokratiet har vist, det fungerer, det er en forenklet version, der måske er farvet en smule af, at Kurt sidder som kredsformand for borgmesterpartiet med den absolutte magt i byrådet – 13 ud af 25 mandater.

Den interne politiske proces kørte fra april/maj 22 i fagudvalget og frem til den 19. december uden nogen form for dialog med de berørte parter. Selv på mødet den 19. var punktet planlagt som lukket punkt, og først få timer før mødet blev punktet åbnet, så offentligheden kunne se, hvad der foregik.

Det var en færdig procesplan udformet bag lukkede døre, byrådet behandlede på byrådsmødet tilbage i januar 2023, da skolernes lukning blev sendt i høring… Det er jeres ret, og det er det, I plejer! Men er det rimeligt?

Procesplanen indeholdt et enkelt punkt omkring dialog/høring – nemlig et ”borgermøde” i Horslunde den 23. marts – med blot 1 politiker og et par embedsmænd. Størstedelen af mødet blev brugt til administrationens fremlæggelse af statistikker – skøn – og mulige prognoser. I højest 30 minutter var der mulighed for enkelte spørgsmål. Det ville have klædt processen, hvis den havde været inddragende og åben… Måske som den kommende færgestrategi… Enige bliver vi nok ikke, men klogere det bliver vi med garanti alle sammen, hvis vi lytter… Men det er selvfølgelig ikke nødvendigt at blive klogere, når man sidder med 13 af stolene i byrådet, så fungerer demokratiet optimalt, altså fra det perspektiv…

På Borgermødet bekendtgjorde udvalgsformanden, at han var ”banditten” – hvis vurdering overfor økonomiudvalget var, at der ikke var mulige alternativer. Det mest brugte svar denne aften var: ”Sådan har vi altid gjort det.”

Jeg skal ikke så tvivl om, at processen er kørt, som I har ret til at køre en proces, men det gør den ikke rimelig… Jeg tænker også, der sidder et par af de nye byrådsmedlemmer, som er enig med undertegnede i denne opfattelse…

Et venstremedlem af Børne- og skoleudvalget, hans første byrådsperiode, udtalte på byrådsmødet den 21. juni: ”… da vi mener, at inddragelse og dialog og samarbejde er vejen frem, hvis vi skal stå stærkest muligt som en kommune i en fremtid, hvor vi kigger ind i store besparelser på alle områder, og vi skal huske på, at inddragelse og dialog gælder begge veje, hvilket alle parter helt klart skal blive bedre til, det gælder også mig!” Endnu et nyvalgt medlem fra Børne- og skoleudvalget, her fra Socialdemokratiet, udtalte på selvsamme møde: ”Processen er blevet kritiseret, og selvom jeg ikke har grund til at tro andet end, at lovgivninger er fulgt, bør vi tage kritikken til os… Jeg vil kvittere for kritikken og tage den til mig og vil tage den med videre…”

Så inden vi alle jublende render rundt med hænderne over hovedet og fejrer, at demokratiet har sejret, så tænker jeg, der er et ”men” – Min klare opfattelse er, at det helt fra start har været en fastlagt beslutning – og det beskrevne forløb alene var ”skueproces for galleriet.”

Det har handlet om at finde argumenter, der understøtter konklusionen, ikke afsøge om konklusionen var rigtig. Det er ærgerligt. Det har I som sådan ret til, men det gør det ikke rimeligt og slet ikke klogt… jeg tænker, der er forskel på, hvem du spørger, om et demokrati fungerer – Er det borgmesterpartiet med 13 ud af 25 stole i byrådet, der kan vinde hver en armlægning bag lukkede døre (Pissedårlig politik), eller et af de øvrige partier…?

Pax et bonum og god sommer til alle