Hvornår vågner du Grundtvig? Vi har brug for dig!

Løsningen på alle vores problemer, er at centralisere… Det bliver både billigere, mere effektivt og giver en langt højere kvalitet… Billigere – det svært at måle samfundsøkonomisk, mere effektivt – det er det vel, når vi skal nå det samme med færre ressourcer. Men kvaliteten – den faglige tilfredshed med eget arbejde og glæden ved at gå på arbejde, både som elev og lærer – den har ingenlunde godt af at blive effektiviseret… Målet med skolens undervisning er altså ikke, at den skal være effektiv – Målet er, den skal være god!

Men hvornår vågner Grundtvig og minder os alle om, hvorfor vi driver skole i Danmark? Hvorfor skal du bringe ham på banen igen Karsten? Lad nu bare manden hvile i fred! Hvad skulle han dog sige om det centralistiske papisteri, der gør os alle til maskiner? Hvad skulle han dog mene om, at ret og magt skilles, og at samtalen på tværs i samfundet bliver stum? Hvad skulle han dog mene om undervisning styret af konkurrence tænkning – hvor faglighed betyder indsnævret specifik viden og ikke tjener til oplysning af menneskelivet? Hvad ville Grundtvig sige til en befolkning, der ikke lever i et folkeligt fællesskab, men i et systemligt?

Intet, absolut intet!

Altså med mindre han smilende viser os alle, hvor meget systemet end sender sin istapkulde ind i vores fællesskaber, så vil der være elever, lærere og elever, der lukker det ene øje og sigter efter et højere mål…

For vi mennesker lader os ikke sætte i bur. Vi er og bliver et guddommeligt eksperiment, der altid overskriver de grænser, der bliver sat for os. Så længe nogle tør tage ansvar og agere på trods, så længe lever friheden og drømmen blandt os.

Når drømmen om en fælles fremtid er der, så vil der også være folk, der bærer denne drøm med ind i fremtiden… Håbet om fred, håbet om bæredygtig udvikling, håbet om en bedre folkeskole – også i Lolland Kommune, håbet om at livet fortsat og i al fremtid vil overvinde dødens spor.

Vi ses til byrådsmøde i Holeby onsdag den 21. juni klokken 18:00

Pax et bonum

Karsten