Organiser jer eller dø!

Læserbrev bragt i Lolland-Falsters Folketidende 12. juni 2023 (Med Karstens billigelse, publiceres det her på siden)

Ordene stammer fra filosof Anders Fogh Jensen i et interview tilbage i juni 2020… Han taler ikke om landdistriktsudvikling eller om bosætningspolitik, selvom referencen er nærliggende, nej han taler om epidemier …

Anders Fogh Jensen har studeret verdenshistoriens mest betydningsfulde epidemier og skrevet om deres indflydelse på samfundets udvikling i bogen Epi-demos fra 2011… Bogen blev højaktuel under Covid-19.

Han ser epidemier som en provokation til befolkningen: Organiser jer eller dø alle sammen! På den måde kan vi godt sige, at epidemierne stiller os spørgsmålene: Hvordan vil I organisere jer? Hvad vil I gøre?

Anders Fogh Jensen ser epidemier som et spændende sted at studere menneskelig organisering, fordi det er en slags katalysator for, at man gør noget. For man kan ikke bare lade stå til!

Det er lidt det samme, jeg lige nu oplever her i Lolland Kommune… Nu er det ikke en epidemi, der provokerer os ved at sige: Organiser jer eller dø! Nej, det er vores politikere og vores administration, der provokerende siger til alle landdistrikterne i Lolland kommune: Organiser jer eller dø! Ikke dø i bogstavelig forstand, nej selvfølgelig ikke… Men hvis vi fortsat gerne vil have det Lolland, som mange af os elsker, de skæve huse, de snoede veje, de små landsbyer osv., så skal vi organisere os på en måde, hvor vi kan arbejde for, at det kan lade sig gøre…

Det hele er ikke vores politikeres ansvar, men det er også vores politikeres ansvar… Det hele er ikke borgernes ansvar, men det er også borgernes ansvar… Først når vi hver især erkender, vi er en del af problemet, kan vi være en del af løsningen! Det gælder både som borger og politiker.

Der er allerede små bevægelser i gang for at samle folk… Der er #NOKerNOK siden, der gestikulerer og dokumenterer det, der sker lige nu i Lolland kommune, primært vedr. sagen om skolelukninger i Horslunde og Holeby, den primære funktion for den side er at hjælpe med at huske forløbet til KV25… Så er der vores øers kamp for anstændig færgefart til anstændige priser, den kamp handler om rå overlevelse… Så er der elektrikeren og bageren fra Horslunde, der arbejder på at forene kræfterne i kampen for landdistrikterne… Der er mange andre små bevægelser i gang… Men hvad siger vi? Skal vi bygge bro? Skal vi slå et tilpas stort telt op, så der er plads til os alle sammen?

Jeg tror på, vi står stærkere, hvis vi står sammen… Jeg ved, at hvis vi viser, at vi er de mange, så bliver vores politikere nødt til at komme ud af boblen og tale med os og lytte til os… Jeg tror, det er os borgere, der skal banke de første pæle i til den bro, der kan krydses i begge retninger, og hvis vi både tør og gør det, så håber jeg og tror på, vores politikere kommer med ud på midten til en kop kaffe og en god demokratisk samtale.

Jeg møder op til byrådsmøde den 21. juni klokken 18:00 i Holebyhallen – #NOKerNOK