Hjælp børnene og Lolland med sportsklasser

Læserbrev bragt i Lolland-Falsters Folketidende 26. april 2023 (Med Grethe Kirstine Olsens billigelse, publiceres det her på siden)

Istedet for at lukke skolerne i Horslunde og Holeby tror jeg det i stedet vil kunne betale sig såvel økonomisk som menneskeligt at opruste på skolerne til den situation, som Lolland Kommune befinder sig i – nemlig alt for mange dårligt fungerende børn og familier i Lolland Kommune. Og det er ikke bare de svage tilflyttende storkøbenhavnske familier men også svage familier, der i generationer er vokset op på Lolland, men er vænnet til ikke at udvikle sig, måske at være på bistandshjælp som “det normale”.

Sport kan være medicinen eller en del af den, der kan føre til noget godt.

Bevar den gamle skolebygning i Horslunde og etabler så en sportsklasse eller to for elever fra hele eller det meste af kommunen. På den måde kan man få børnetallet til at stige og klassekvotienten i Nakskov, Rødby, Maribo kan falde og lærerne får mere tid til eleverne.

For børnene i sportsklasser vil det helt sikkert betyde, at deres indlæringsevner styrkes. Det ved man de steder, hvor sport indgår som en stor del af undervisningen udover altså de elementære fag.

I Svendborg Kommune har man for eksempel etableret en sportsklasse på Nymarkskolen i Svendborg, hvor sportsinteresserede elever kan søge om optagelse. Nu planlægges der endnu en sportsklasse på grund af succesen.

Der er dog kritik fra de gamle landkommuner, der føler, byskolen som Nymarkskolen er, risikerer at hente for mange elever fra landskolerne, der så måske mister så mange elever, at landskoler må lukke.

Men ved at etablere sportsklasser i Horslunde og måske også i Holeby, løber man ikke denne risiko her på Lolland, fordi det er jo lukningstruede landskoler.

At sport gør en stor forskel, beviser de kendte skoler i Oure. STX-klassen ligger i toppen (på andenpladsen ud af 375 gymnasier) hos den borgerlige-liberale tænketank Cepos liste offentliggjort lige før påske over gymnasiers evne til at løfte elevers karaktergennemsnit ud over, hvad man skulle have forventet ud fra elevernes socio-økonomiske baggrund.

Rektor/leder/skolechef i Oure udtaler i et interview, at det er helt klart, fordi sport indgår i så stor en grad i undervisningen. Og han tilføjer noget meget vigtigt:

– Eleverne skal vel at mærke have lov til at dyrke den sport, de brænder for!

I Lolland Kommune tror jeg, det er af afgørende betydning, at man etablerer en sportsklasse for de elever, der ikke er vant til at dyrke sport. Når de så får lov til at snuse til forskellige sportsgrene, skal de have lov til at vælge ud, hvad de holder mest af.

Man kunne samtidig tilbyde deres søskende og familier at være med en eller to gange om ugen, så de ligefrem får lyst til samlet at melde sig ind i en sportsforening.

Sportsforeningers samarbejde med kommunen i driften af sportsklasser er af afgørende betydning.

Fælles madlavning og fællesspisning af sund mad kan også være et tilbud udover de elementære fag. At finde fritidsjob hos ordentlig arbejdsgiver til de store elever og budgetlægning er også vigtig.

Kommunen kan så også etablere en sportsklasse i fx Holeby eller på anden skole for de elever, der i forvejen dyrker sport. Det er vigtigt, at de erfarne sportselever ikke blandes med nybegynderne, for som i Oure – det er først og fremmest en selv, de uerfarne skal konkurrere med – altså forbedre sine præstationer og karakterer i forhold til det, man tidligere har opnået.

Jeg håber, politikerne vil se mit forslag som en øjenåbner.

I stedet eller udover sportsklasse kan man jo også etablere andre “emne-klasser” efter behov.

Transporten af elever fra områder uden for Horslundes normale skoleområde kan løses på den ene eller anden måde. Et korps af frivillige folkepensionister (med børneattest og forsikring) kan måske samle børnene op, men ellers kan man jo spørge Svendborg Kommune, hvordan de tackler det til Nymarkskolen i Svendborg Øst, når der både er elever fra Tåsinge, Thurø og de to gamle og tidligere selvstændige landkommuner Egebjerg og Gudme.

Altså: Udskyd lukning af skolen i hvert fald i Horslunde, giv landsbysamfundet tre til fem år, hvor det kan få lov til at bevise, at det er en god ide at holde liv i den ældste skolebygning med nye tiltag for eksempel sportsklasse/klasser.

Oveni bedre karakterer med sportsklassen, sundere borgere, besparelser på sundhedsbudgettet m.m. vil denne nytænkning også kunne markedsføre Lolland Kommune ude i landet som en kreativ tænkende kommune, der tør at gå nye veje.

For bare at lukke skoler og etablere store skoler og fortsætte i samme spor med alt for mange svage elever, der enten er indadvendte og bange eller udreagerende/støjende, fordi de også føler en indre uro, vil næppe ændre billedet af Lolland.

Grethe Kirstine Olsen