Hvad tror I i øvrigt, vi helst vil have i Horslunde – kantsten eller skole?

(Med Birthes billigelse, publiceres hendes høringssvar her på siden)

Høringssvar vedr. forslag om lukning af skolerne i Horslunde og Holeby

Mit svar drejer sig om Horslunde, men mange argumenter passer også på Holeby.

Byrådsmødet i Ravnsborghallen efterlod mange med en følelse af afmagt. Det virkede, som om nogen har siddet med et regneark, byttet om på nogle tal og præsenteret facit for administrationen og borgmesteren, som straks har meddelt byrådsmedlemmerne, at dette er den eneste løsning. Så er der godt nok den der høringsfase, men når den er overstået, kan man komme i gang.

Men hvorfor? For få elever, siger I og fortsætter: I kan jo bare skaffe nogle flere børn! Ja, men dem har I selv jaget væk!  Ravnsborgskolen er blevet stedmoderligt behandlet i mange år: Gentagne trusler om lukning, nye (og uigennemtænkte) skolestrukturer, skiftende skoleledere alt efter, hvordan personalekabalen kunne gå op – og dertil underlige konstruerede navne. En skole skal have sin egen identitet og ikke hedde afdeling eller landsbyordning til efternavn, så det er umuligt for de yngste elever at huske, hvilken skole de går på. Nu er der ro omkring skolen, men mange forældre har fravalgt Ravnsborgskolen p.g.a. den uro og usikkerhed, der har været.

Efter byrådsmødet følte vi os nærmest dømt ude på grund af vores grå hår, men i Horslunde er det ikke anderledes end andre steder: børnekvarterer bliver til sølvbryllupskvarterer, og efter nogle år vender bøtten. I skal virkelig tænke over, hvilken kommune Lolland skal være. Skal der være to større byer, hvor alt er placeret, og så spredt bebyggelse i resten af kommunen? Eller skal der være nogle velfungerende landsbyer, som er attraktive bosætningsmål for de unge børnefamilier, som I gerne – i hvert fald i ord – gerne vil tiltrække, og som ønsker trygge og rolige omgivelser for deres børn? Det afgørende for disse familier er spørgsmålet om børnepasning og folkeskole. KL arbejder i Fælles retning for folkeskolen på at finde nye måder at gå i skole på og understreger, at børn skal gå i skole med dem, de leger med “hjemme på vejen” – altså det gode gamle nærhedsprincip. Ville I selv sætte jeres indskolingsbarn i en bus og lade det transportere mindst 12 km hver vej? Næppe! Også den økonomiske gevinst er svær at få øje på: Øgede udgifter til transport af eleverne, til ændringer på modtageskolerne, til flere elever, der mistrives, og til privatskolerne, som helt sikkert vil opleve en stor tilgang af elever.

Jeres andet argument for lukning er den grå bygning, som nu bliver karakteriseret som nedstyrtningstruet (ord kan bruges til meget). Denne bygning er renoveret indvendig og har aldrig fremstået så flot og velholdt, som den gør nu. SFO’en har f.eks. de mest fantastiske rammer, og der er gode udendørsarealer med masser af legemuligheder. Hvorfor renovere for at rive ned? I vil til gengæld gerne sætte penge i Ravnsborghallen, men hvem skal bruge den? De gråhårede? Hvis I nedlægger skolen, vil eleverne gå til sport der, hvor de går i skole, så efter få år vil der ikke være nogen brugere.

Den libanesisk-amerikanske filosof Nassim Taleb taler om, hvordan politikere ofte tager dårlige beslutninger i sager, hvor de ikke selv har noget i klemme. Der er ingen personlige omkostninger for dem, og de vil aldrig blive stillet individuelt til ansvar – både fordi beslutningen tages af et kollektivt byråd, og fordi konsekvenserne af det vedtagne ofte ses langt senere. Men konsekvenserne af en nedlæggelse af Ravnsborgskolen vil være enorme og fatale for Horslunde og ødelæggende for hele Nordvestlolland, hvor Horslunde altid har været lokomotivet. Med et pennestrøg og uden at være personligt involveret kommer I til at afvikle og affolke en velfungerende landsby, hvor familier kan give deres børn en tryg og rolig barndom med nærhed til skole og hal.

Min konklusion er: Brug de penge, det koster at sikre skolen og hallen, og lad så skolen have fred i en fastlagt periode (10 år?). Så kan I afvente et udspil fra regeringen, og der er tid til at udvikle det samlede skolevæsen – vel at mærke i dialog med borgerne, for det, I har gang i nu, er hverken socialt eller demokratisk.

Hvad tror I i øvrigt, vi helst vil have i Horslunde – kantsten eller skole?

Birthe Vestergaard