Anbefaling til udvalgsformanden

Kronik bragt i Lolland-Falsters Folketidende 11. april 2023 (Med Karsten Sandaus billigelse, publiceres det her på siden)

Til udvalgsformand, Thomas Østergaard

Jeg var en af de borgere, der så din tale ved byrådsmødet den 30. marts 2023 i Holeby. Jeg forstod ikke rigtig formålet med den, hvorfor jeg satte mig for at undersøge den nærmere.

Hvis du helt oprigtigt har et ønske om at styrke samarbejdet til glæde og gavn for eleverne i specialskolen Lolland, hvilket jeg tror på du har, så vil jeg gerne komme med et par anbefalinger til, hvordan du fremadrettet kan kommunikere, så broen over ”dem og os” kløften, kan krydses i begge retninger.

Inden du rejser dig op og taler, beslut dig for, hvem der er modtager af dit budskab. Og tal direkte til den gruppe… På byrådsmødet opfordrede du til, at samarbejdet skulle øges og uenighederne ophøre, men du fastholdt samtidig konflikten med dine ordvalg. Min oplevelse var, at du talte til de forældre, der har klaget deres nød og næstformanden fra Specialskolens bestyrelse? Hvis det er tilfældet, så tænker jeg, det havde været bedre at tale om, hvordan et øget samarbejde kan gavne elevernes alsidige udvikling og læring. På den måde ville du have talt ind i det, som jeg ved, ligger forældrene mest på sinde, nemlig deres børn. Du ville på den måde vise, du har et ”værdifællesskab” med forældrene, og muligvis vil det øge den troværdighed, de tillægger dig. Det er vigtigt, du ikke påtager dig ”snydeværdier” for at skabe et værdifællesskab, det vil give bagslag, da det vil blive opdaget, at du siger et og gør noget andet, men jeg tænker faktisk, at børnene/eleverne ligger dig på sinde…

Hvis du reelt ønsker et øget samarbejde med bestyrelsen, hvilket jeg tror på, du gør, så kunne du vælge at kommunikere på en måde, der gør dem sikre på, at du vil dem det godt! Fremfor at bruge taletid ved byrådsmødet på at fortælle, du synes, næstformanden burde trække sig, da hun ikke har tillid til udvalget eller sektoren. Du kunne i stedet have sagt, at du så frem til at gennemgå ankestyrelsens svar med bestyrelsen i Specialskolen, så I sammen kan sikre et højt fagligt niveau i vores specialskole til glæde og gavn for eleverne.

Ovenstående små ”vinkler” ville have øget din troværdighed i forældrenes øjne. En troværdighed, der er brug for, hvis Lolland Kommune skal lykkes med at få Specialskolen på ret kurs til gavn for elever, forældre og personale! Så måske denne mulighed kan være med i dine fremtidige taler? Læs evt. artiklen: ”Topik – en overset vinkel på ledelse” Du kan bruge værktøjerne mange andre steder også.

Men der er også andet, du kan arbejde med, nemlig din bevidsthed om hvordan du refleksivt positionerer dig selv, og hvordan du interaktivt positionerer andre, når du rejser dig og taler. Magt indgår i denne positionerings ”dans,” og du har som udvalgsformand større kraft til at styre og designe positioneringen end de forældre, menige byrådsmedlemmer eller borgere, du taler til og med. Med den magt følger der naturligvis et ansvar i forhold til interaktivt at positionere samarbejdspartnere i positioner, der kan gavne det fremtidige samarbejde ved at åbne for muligheder fremfor at lukke dem ned ved at fastholde modparten i rigide mønstre, interaktioner mm.

I det øjeblik du italesætter borgere, der debatterer politik på Facebook som ”Facebooktosser,” har du interaktivt positioneret dem, som mennesker, der ikke er ved deres fornufts fulde brug, eller som er svagt begavede, og i samme åndedrag har du refleksivt positioneret dig selv som værende bedre end dem. Det gavner på ingen måden den fremtidige tillid og det fremtidige samarbejde at positionere i en ”dem og os” position… Ønsker borgerne at vise tillid til en, der kalder dem tosser og ser sig selv som værende bedre? Du kunne i stedet have brugt din taletid på at sige, at der har været megen uenighed, både internt og eksternt, men nu har vi et fælles grundlag at se på, når vi sammen skal udvikle Specialskolen, til glæde og gavn for eleverne og dermed hele Lolland Kommune, og det samarbejde ser du frem til. Kan du se forskellen?

Du antyder i din tale, at du mener, næstformanden for Specialskolens bestyrelse bør trække sig, da hun ikke har tillid til hverken sektoren eller udvalget. Du gør det dog ved at sige, du gerne vil give artiklen fra Folketidende en generel kommentar, men jeg tænker ikke, der var nogle, der var i tvivl om, at du henvendte dig til hende. Tænker du, at den position, du tilbyder hende, gavner det fremtidige samarbejde? Tænker du denne position gør afstanden mellem jer mindre? Nej vel… Du kunne i stedet have anerkendt, at forløbet har slidt på tilliden, både den ene og den anden vej, men at du vil arbejde på, at tilliden kan opbygges, så I sammen kan udvikle den Specialskole, som eleverne fortjener… Kan du også se forskellen her? Du siger ikke, at artiklen var fantastisk læsning, men du anerkender, at tilliden har lidt skade, og at du vil tage ansvar for, at denne tillid kan opbygges igen.

Jeg ved godt, du kun læser Folketidende, når du bliver presset til det, men alligevel, håber jeg, dette skriv kommer din næse forbi, så du kan skrue på nogle få knapper og på den måde styrke det fremtidige samarbejde.

Lad os sammen bygge den bro, der kan krydses i begge retninger, det fortjener vi alle sammen!

Karsten (Privatperson)