Det er rystende dårligt arbejde

Læserbrev bragt i Lolland-Falsters Folketidende 27. marts 2023 (Med Birgit Petersens billigelse, publiceres det her på siden)

Høringssvar vedrørende skolelukning i Horslunde.

Jeg vil gerne starte dette høringssvar med at kommentere hele processen omkring beslutningen på at lukke landsbyordningens skoletilbud i Horslunde.

Det er rystende dårligt arbejde, I alle i byrådet har lavet. Var der virkelig ikke en eneste, der kunne tænke en alternativ tanke, da rapporten på skolens tilstand blev forelagt jer. Var der virkelig ikke en eneste af jer, der brugte lidt tid på at besøge skolen, før I bare sagde: luk den. Var der virkelig ikke en eneste af jer, der fik den tanke at få borgere og brugere med ind i beslutningerne, før man bare kaster en skolelukning til behandling i byrådet, uden nogen alternativer.

Så har I indkaldt til et borgermøde og det er fint, hvis ikke det var fordi, at det er alt for sent i processen, at vi bliver inddraget. Det er kun Thomas Østergaard, der som politiker stiller op til dette og meget prisværdigt tager skurkerollen, men skurken er alle i byrådet, som bare har nikket ja til hans indstilling uden refleksion. Nu kan vi så skrive et høringssvar.

Jeg skriver også gerne et høringssvar, når jeg nu ikke har andre muligheder. Desværre ved jeg også godt, at politikerne, ikke selv sidder og læser alle de høringssvar, der kommer ind. De bliver læst af embedsværket, kogt sammen til: hvor mange mener det ene og hvor mange det andet. Så alle de følelser, bekymringer og andet, der vil blive skrevet i et sådant høringssvar, når nok aldrig frem til politikerne. Derfor havde det eneste rigtige været, at borgere og brugere havde været med helt fra start. At politikerne havde brugt tid og vilje på at komme ud og holde nogle borgermøder langt tidligere.

Stop jeres ”sådan har vi altid gjort”. For var der noget, I burde have lært af, med alle de skolelukninger, der har været i kommunen, så var det ikke at have gjort, som I altid har gjort.

Der er aldrig sket positive forandringer ved at sige ”sådan har vi altid gjort!”

I tør godt drømme stort, når det kommer til udvikling med erhvervslivet i Lolland Kommune, og det er flot og stærkt arbejde. Tænk hvis I turde tænke lige så stort for vores landområder, vores små private erhvervsdrivende, vores landsbyskoler, vores børn. Tænk hvis I turde satse på liv i hele Lolland Kommune!

Jeg kæmper for, at hele Horslunde og omegn ikke lukker ned for forretninger, børnehave, dagplejemødre, hal og foreninger, fordi I lukker vores skole.

Tænkt hvis vi kunne vende pessimisme til optimisme for vores landsbyområder.

Mit forslag skal gå på, at I får lavet Horslunde skole. Det er det optimistiske svar. Det kommer jeg med, fordi I kan ikke sige, om det er dyrere end at sende børnene til andre skoler, for det har I ikke regnet på. I har en plan om en ny skolestruktur, som der også mangler en masse planlægning og udgifter omkring. Lad alle børn og skoler få ro på, indtil I er helt klar med den nye skole. Så er lærerne, børnene og rammerne på plads, og så bliver der ikke en masse hovsaløsninger igen.

Alternativt kan I bevare den røde bygning, samt bibliotek, som ikke er bygget på samme måde som resten af skolen, hvor der er problemer. Det er en fin og flot bygning, hvor der er plads til at føre undervisningen videre. Tag ud og se på den alle mand fra byrådet, så alle ved, hvad der bliver snakket om.

Horslunde skole har det bedste læringsmiljø. Alle lærerne er uddannede lærere. De har på bedste vis inkluderet specialskoleeleverne, så der er faldet ro på, på det område. Nu vil I flytte dem igen, uden at vide hvorhen, igen uden at vide hvad det koster.

Det eneste, I siger, er, at det er dyrt at reparere skolen, men der ligger ingen beregninger på, hvad alternativerne koster. Intet vi har kunnet forholde os til økonomisk.

Nu er det så lige pludselig børnetallet, vi skal forholde os til. Med store beregninger og prognoser på, hvordan I tror, børnetallet ser ud fremover. Er der noget, der er svært at spå om, så er det fremtiden.

Thomas Østergaard mener at vide, at det kun går ned af bakke. Små elevtal er ikke godt for børnene, siger han. Det sagde hans far nemlig for 25 år siden! Sådan har vi nemlig altid ment!

Der var engang, da Thomas Østergaard var medlem af et andet parti, hvor han mente noget andet om at lave politik på fremtidsprognoser. Så gid Thomas Østergaard mente det, han engang mente, når vi nu gør det, vi altid har gjort!

Birgit Petersen