”Høringscafé” 25. marts – Hvad blev der drøftet…

Lørdag den 25. marts havde vi første ”Høringscafé.” Vi var spændte på, om der var nogle, der kom et smut forbi, da det var med meget kort varsel, vi havde annonceret denne lørdag. Der mødte en del op, som gerne ville drøfte forskellige ting, muligheder og perspektiver, der kunne drages med i deres høringssvar. Vi har aftalt at dele dem her, så de kan danne inspiration til mange flere… Husk at perspektiver gene må nævnes mange gange, så det ikke kun er en eller to, der siger det, så stjæl alt det I kan i forhold til formuleringer osv.

  1. Hvorfor laver man ikke en permanent understøttelse af væggene som i Hunseby? Så kan man vente med at flytte specialklasserne, lade Horslunde Landsbyordning fortsætte det fantastiske arbejde de har gjort frem til nu, og så kan vi se på mulighederne for en ny struktur, når den nye skole er bygget inde i Nakskov… Thomas Østergaard blev til Borgermødet spurgt til, hvor specialklasserne skal flyttes hen, og han svarede, at der jvf. Lolland Kommunes strategi er tre muligheder, fordi de skal ligge i tilknytning til en folkeskole med 0. – 9. klasse: 1) Rødby skole. 2) Stormarkskolen. 3) Byskolen… På Rødbyskole vil der ikke være plads, hvis Holebys elever bliver flyttet til Rødby… På Stormarkskolen er der ikke plads nu, og på Byskolen vil pladsen ligeledes være begrænset, hvis Horslundes elever skal der ind. Så den billigste og mest menneskelige løsning vil alt andet lige være at understøtte væggene permanent… 

  2. Hvorfor er der ikke beregnet på udgifter til nedrivning, buskørsel, øget specialundervisnings etc.? Vi drøftede med nogle af dem, der kom forbi, at det jo godt kunne være relevant at tage med i et høringssvar/indsigelse – Nemlig det, at en lukning af Horslunde Landsbyordning risikerer at blive en bekostelig affære i forhold til ovenstående…

  3. Hvorfor ikke fylde busserne, så der er børn begge veje? Efter den nye skolestruktur skal forældre fra Nakskov selv betale for buskort, hvis de ønsker deres børn skal gå i skole på Horslunde Landsbyordning… Hvorfor ikke give denne mulighed, uden egen betaling, til de børn, der måske har brug for et mindre undervisningsmiljø, end det der kan tilbydes inde i Nakskov… Fremfor at de skal visiteres til et specialtilbud?

  4. Der er mange kvadratmeter, der slet ikke er berørt af dårlig bygningskonstruktion, her kan der sagtens drives en skole… også fra 0. – 9. klasse – 12 klasselokaler, faglokaler osv.

  5. Hvorfor ikke lave en helt ny tildelingsmodel på skoleområdet? En tildelingsmodel, der understøtter det lokale arbejde på at nedbringe privatskolefrekvensen, med et økonomisk incitament (Haderslev er i gang). Vi er helt med på, at så vil skolerne som udgangspunkt ”kæmpe” for at få elever, da der ellers ikke ville være grundlag for at drive skolen (gælder også inde i byen), men vi kunne godt se det kunne udvikle nogle endnu mere interessante folkeskoletilbud i Lolland Kommune – En visionær beslutning, hvor der er brug for skoler på landet også… det vil også give mulighed for at åbne ”små” skoler på f.eks. Femø eller Fejø… Det kræver mod, men det er spændende…

  6. Politisk samarbejde med borgerne i forhold til udvikling af tilbud, der kan benytte bygningerne også udenfor skoletiden… Borgerhus? Bibliotek? Aftenskole? Det kræver en politisk strategi om udvikling af landsbyerne, fremfor afvikling.

  7. Lave et partnerskab omkring brugen/driften af bygningerne – et partnerskab der overskrider grænsen mellem det private og det kommunale… Måske Horslunde kan være det første sted, der prøver denne model af? Nedbrydning af nogle af de barriere, der blokerer for kommunal kreativitet og dræber langt flere værdiskabende kreative processor end kommunernes skrantende økonomi!

  8. Økolandsbyen, det kunne være interessant at tage denne idé op igen… Den blev, som vi har hørt, skrinlagt blandt andet grundet usikkerhed omkring skolen… Kunne der tænkes i en ØKO-skole som profilskole og så prøve at vække liv i idéen omkring Økolandsbyen igen…?

  9. Oprettelse af dialoggrupper i forhold til udvikling af Landsbyerne på Lolland, inden vi lukker alt helt ned.

  10. Oprettelse af en friskole – er kommunen interesseret i at indgå et partnerskab med borgerne om at drive en friskole i området… Vi kan godt se muligheden! Er der andre der kan det?

Det var nogle af de opmærksomheder, der kom frem til ”Høringscafén” i lørdags… Måske de kan danne inspiration til, hvad du skal skrive i dit høringssvar… Husk! Hvis du er i tvivl, om du skal skrive et høringssvar/indsigelse, så er du ikke i tvivl, for så skal du skrive! Og vi hjælper dig gerne…

Husk vi har Høringscafé” igen på torsdag (30.marts) fra 16:00 – 18:00

Med venlig hilsen

Lasse & Karsten (Privatperson)