Ekstra Bladet – Manipulation?

I dag (22. marts 2023) kunne vi i Ekstra Bladet læse om den potentielle skolelukning i Horslunde under overskriften: Raser over tal bag skolelukninger: – De er manipuleret!

Her kunne vi blandt andet læse: ”2020 viser, at vi havde et brat fald i elevantal, men det er jo kun, fordi cirka 50 elever er flyttet over i et specialtilbud, som også er på skolen, så de går jo stadig på skolen. Der er altså ikke færre elever, men det har de ikke taget med i deres tal. Derfor er de manipuleret, raser Lasse Præstegaard.”

Ekstra Bladet refererer blandt andet til det spørgsmål, jeg stillede ved byrådsmødet den 24. januar 2023 ude i Ravnsborghallen. Et spørgsmål som borgmesteren svarede noget vævende på, hvilket jeg efterfølgende reflekterede over med indlægget: ”Men han har jo ikke noget tøj på, råbte til sidst hele folket…”

Borgmesteren har svaret Ekstra Bladet pr. mail, og han afviser talmanipulation.

Over for Ekstra Bladet afviser borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), i et mailsvar, at der er tale om talmanipulation, når det gælder elevtallet på Horslunde Skole.

Han mener ikke, at man kan tælle specialeleverne på skolens matrikel med i det samlede antal af elever på skolen:

”Indtil 1. august 2020 var specialeleverne indskrevet på den lokale skole i ‘decentrale specialklasser’ og efter 1. august 2020 er de indskrevet på en selvstændig skole, Specialskolen Lolland med selvstændig ledelse, bestyrelse, økonomi osv. Specialskolen består af forskellige afdelinger organiseret efter elevernes faglige udfordringer. Man har valgt at placere afdelingen for elever med autisme samt afdelingen ‘udeskole’ for elever med behov for praktisk orienterede læringsmiljøer i landsbyordningens bygninger (på skolen, red.), idet der var kapacitet til det, men det kunne placeres andre steder, og hvis skolelukningen ender med at blive godkendt, vil der blive fundet alternativ placering.”

”Du medgiver selv i et svar til Lasse Præstegaard, at man her kun tæller elever i den almene skole med. Men det betyder vel ikke, at der går færre elever på skolen?”

”Jo, specialeleverne er ikke indskrevet i landsbyordningen, de modtager ikke undervisning fra landsbyordningen, de har egen økonomi, egne lærere, egen ledelse mv., og de kommer fra hele kommunen og ikke det pågældende skoledistrikt’, lyder det fra borgmesteren.”

I forhold til de decentrale specialklasser, så er det som sådan rigtigt nok, det borgmesteren siger, men den lokale skole han taler om, var ”Distrikt Vest Skolen,” der bestod af Ravnsborgafdelingen, Stormarkafdelingen, Byskoleafdelingen, Dannelundeafdelingen og Søllestedafdelingen… og i ”Distrikt Vest Skolen” var der decentrale specialklasser på Ravnsborgafdelingen og på Byskoleafdelingen… Hvilket betød, at de specialklasser, der lå på Ravnsborgafdelingen (Horslunde) dengang kom fra et stort geografisk område, på tværs af de nuværende skoledistrikter, præcis som de gør i dag… Så at italesætte Distrikt Vest som en ”lokal skole” er nogenlunde lige så vedkommende som at kalde daværende skolestruktur for ”Kloge investeringer.”

DERFOR: hvis specialklasser tælles med dengang, så skal de også tælles med nu… Ellers tag dem væk fra optællingen også bagudrettet…

Hvis jeg ser på, hvordan manipulation som psykologisk begreb skal forstås, så tænker jeg det rammer meget godt i forhold til måden hvorpå elevtallene er anvendt i forløbet. På lex kan vi se følgende: ”Manipulation, inden for psykologi en skjult påvirkning af andres handlemåde. Den manipulerende bearbejder en viden ud fra egen fordel for at skjule den egentlige hensigt med påvirkningen. Karakteristisk for manipulation er således, at der er vigtige forhold, som ikke lægges åbent frem, hvorved en person bliver ført bag lyset.”

Vi startede altså med at tale om bygninger og kun bygninger… Det havde intet med skolerne at gøre, som udvalgsformanden sagde til Folketidende: ”Det er ulykkeligt, for det er to velfungerende skoler med velfungerende personale, siger han” Da det så viser sig, at bygningsudfordringerne kan løses med minimal indgriben, så handler det pludselig ikke om det mere! Nu handler det om faldende elevtal, som hvis vi udelader specialklasserne både før og nu, så er elevtalsfaldet først kommet efter den stigende usikkerhed om skolens fremtid blev meldt ud i pressen…

Lasse Præstegaard


Udgivet

i

, ,

af