Farvel til gratisprincippet…

Læserbrev bragt i Lolland-Falsters Folketidende 14. marts 2023 (Med Frank Gravesens billigelse, publiceres det her på siden)

Selv en rød som mig har efterhånden lært at acceptere og endda – om end nødtvunget – gjort brug af, at der findes private betalingstilbud på mange områder. Jeg har 6 børn – fire af dem har gået i folkeskole og to på privatskole. Når vi har valgt privatskole til to, hænger det ikke sammen med kvaliteten af det kommunale, men karakteren af tilbuddet – i forhold til vores børn.

Min pointe er, at det kan være fint med privatskoler som et alternativ. Her er ordet ”alternativ” det centrale, for det må ikke blive det eneste tilbud. Man bør i Danmark ikke de facto være tvunget til at skulle betale for sine børns skolegang. En ”gratis” skole for folket er et gode man har, fordi man bor i Danmark, hvor det er finansieret via skatterne.

Hvis folk tvinges over i de private tilbud, fordi de tilsvarende kommunale – pga besparelser – enten er forringet voldsomt eller helt fjernet – så er det ikke i orden. De private tilbud skal og må ikke være den eneste mulighed.

Det stritter af mange årsager imod meget af det vi er stolte af og fremhæver som dansk. Så bliver det for alvor pengepungen, der afgør, hvor godt uddannede vores børn ender med at blive. Det vil polarisere vores i forvejen ret klasseopdelte samfund yderligere og fjerne endnu mere af den sidste mulighed for social mobilitet. En social mobilitet som i øjeblikket også på landsplan kun bliver ringere.

Når man efter de eventuelle skolelukninger giver børnene skoletilbud, der i nogle tilfælde indebærer tre-fire timers samlet transport, er det for visse så voldsom en ændring, at der reelt er tale om en markant forringelse af livskvalitet. Den forringelse rammer de unge og børnene på et tidspunkt i livet, hvor der er ekstra brug for tryghed, og hvor fritiden er meget dyrebar i forhold til dannelse af sociale relationer f.eks. i foreninger. At være i transport kræver mange kræfter, der burde blive brugt på noget mere frugtbart.

Og nej, det er ikke noget man må forvente, når man vælger at bo på landet. Der er her tale om vilkår, der relativt pludseligt ændres på trods af tidligere tegn på, at man vægtede de små lokalsamfund højere f.eks. ved at indføre landsbyordninger.

Har man som familie mulighed for at flytte, eller råd til at betale sig til et privat tilbud, så tænker jeg, at det er det man kraftigt vil overveje. Vores børn er ubetinget det dyrebareste vi har. De er vores hjerteblod og vores fremtid. Sådan har politikerne det med deres børn, og sådan har vi menige borgere det med vores.

Så kære politikere, prøv at sætte jer i borgernes sted. Empati er ikke en overflødig og unødig luksus, men en af de grundlæggende egenskaber, der gør os til mennesker. Som tidligere nævnt så er det vores fælles fremtid I forvalter. Der er godt nok kun ca. 2 og et halvt år tilbage af jeres periode, men de beslutninger I tager nu, har konsekvenser langt ud i fremtiden for mange mennesker og flere generationer. Jeg vil gerne understrege, at selv om jeg er rød, så ved jeg godt, at der kun er de penge, der er og at alt handler om at prioritere, men så må vi prioritere anderledes.

Jeg selv og flere andre er kommet med økonomisk forsvarlige løsningsforslag, høringssvarene vil give endnu flere – høringsperioden slutter d. 26.04. Husk at I er vores folkevalgte. Vi har stemt på jer, og vi betaler jer for jeres besvær. Det vil derfor også klæde jer at møde lidt mere talstærkt op, når I f.eks. inviteres til borgermøder.

Undskyld den sidste stikpille, men jeg har lige læst om borgermødet d. 23. februar i Langø Forsamlingshus, der omhandlede Hofors’ vindmølleplaner – og her glimrede flere af de folkevalgte ved deres fravær. Her er datoerne en ekstra gang, hvis de skulle være smuttet: Hallen i Holeby d. 22.03. og dagen efter d. 23.03. i Ravnsborghallen.

Nej til afvikling af ø- og landsbysamfund!

Alt i dette indlæg er udelukkende udtryk for min personlige holdning og må på ingen måde

lægges andre til last – måske er jeg endda den eneste med ovenstående meninger.

Frank Gravesen, helt sikkert rød og sandsynligvis byrådskandidat igen i 2025