En hædersmand…

Læserbrev bragt i Lolland-Falsters Folketidende 10. marts 2023 (Med Frank Gravesens billigelse, publiceres det her på siden)

Den 15. februar fortalte en byrådspolitiker her i avisen, at han lagde sin personlige holdning til side, da han ændrede mening om processen i sagen om lukning af de to landsbyskoler Horslunde og Holeby.

Den 6. marts forlod en lokal partiformand posten, som konsekvens af manglende ret til at have en holdning. Her i avisen formuleredes det på følgende måde: ” … i protest over, hvad han opfatter som manglende mangfoldighed til at mene noget andet end partisoldaterne om truslerne om at lukke skolerne i Holeby og Horslunde”.

Flere af dem, der har læst om ovenstående, vil måske sige, at den første er den klogeste politiker, fordi han stemte med flertallet og pakkede sin egen mening væk.

Inden for en ganske kort periode er her to eksempler på vidt forskellige tilgange til politik. Den ene kølig og rationel, den anden passioneret og engageret. Der er brug for begge dele, men den seneste tid viser, at for mange – efter min mening – glemmer hjertet.

Hvis ikke der er plads til at have en mening også offentligt, selvom man tilhører et parti og gør opmærksom på det, hvordan skal vælgerne så kunne sætte deres kryds ved den kandidat, de har flest sympatier med?

Så er vi tilbage ved det lillagrumsede morads, hvor laveste fællesnævner er gældende, og hvor ingen har en mening med mindre, de får den tildelt.

Det her drejer sig ikke om et specifikt parti eller en specifik liste, der er mange steder, hvor der i bedste fald bliver set skævt til folk med en mening, og hvor det i værste fald forbydes at ytre sig som partimedlem, uden at det er klappet af med ledelsen.

Jeg kan kun gentage, hvordan skal vælgerne så kunne sætte deres kryds ved den kandidat, de har flest sympatier med?

Vi har brug for folk med passion, der kæmper for deres sager og som ikke bare finder sig i noget, der mest af alt minder om gammelkommunistisk partidisciplin.

Vi har brug for tydelighed og gennemskuelighed i processer, i svar fra politikere og i forhold til, hvad de enkelte politikere reelt står for. Man skal ikke have lov til at lurepasse og dække sig ind under den mening, man får tildelt af sin gruppe.

Havde vælgerne reelt kunne se, hvad kandidaterne hver især stod for, havde mange af krydserne måske været sat anderledes og byrådet havde været et andet. Selvom man stemmer på et parti, er det jo ikke sikkert, at man får en kandidat ind, som man deler holdninger med.

Til sidst vil jeg sige til den partiformand, der gik: I min optik er du en hædersmand, som tager konsekvensen af at have en holdning og står ved den. Det hedder troværdighed. Vi har hele vejen rundt brug for mere af den slags, hvis vi skal kunne påvirke de folkevalgte til at lytte til folket og f.eks. redde skolerne i Holeby og Horslunde.

Jeg håber, at din handling og mit indlæg kan give anledning til en meget tiltrængt refleksion rundt omkring i partier og hos lister.

Nej til afvikling af ø- og landsbysamfund!

Alt i dette indlæg er udelukkende udtryk for min personlige holdning og må på ingen måde lægges andre til last.

Frank Gravesen, helt sikkert rød og sandsynligvis byrådskandidat igen i 2025


Udgivet

i

, ,

af