Luftkasteller bygges der!

Så er referatet fra mødet i Børne- og skoleudvalget landet ude ved os almindelige mennesker…

Punkt 4: Forslag til tids- og procesplan for den videre proces om nedlæggelse af skolerne i Horslunde Landsbyordning og Holeby Landsbyordning…

Til slut står der: “Der er ikke omkostninger forbundet med at nedlægge skoletilbuddene isoleret set, men der kan blive følgeomkostninger forbundet med at skabe plads til eleverne på andre skoler. På den baggrund fremlægges en sag vedr. disse følgeomkostninger, når forslaget til skolenedlæggelser er færdigbehandlet, således at følgeomkostningerne kan indgå i budget-24-processen.”

Det er positivt, at nogle udvalg begynder at spole tiden tilbage, så beslutningerne kan tages på, så oplyste grundlag som muligt og med inddragelse af borgerne, for selvom skibet Lolland Kommune er sprunget læk, så kan man godt gøre tingende ordentligt og om ikke andet gå ned med værdighed

Men bekymrende er det, at Børne- og skoleudvalget bekymringsløst blæser videre… Udvalget er ikke i rute, men dog på vej… luftkasteller bygges der, men til hvilken nytte?

Samtale hørt på et skib (muligvis fra Jylland):

Matros: Er der styr på det, kaptajn?
Kaptajn: Der er styr på det… Vi skyder en fantastisk fart!
Matros: Hvor er vi på vej hen, kaptajn?
Kaptajn: Det ved jeg ikke, spørg styrmanden…
Matros: Hvor er vi på vej hen styrmand?
Styrmand: Det ved jeg ikke, men vi skyder en fantastisk fart!

Et enigt Børne- og skoleudvalg sender procesplanen videre i systemet! Godkendt som indstillet med følgende bemærkninger:

Afsnit hvor ”vedtægtsændring” nævnes er fejlagtigt medkommet i sagsfremstillingen. Vedtægtsændring behandles i en særskilt sag på næste udvalgsmøde.
Den af skolenedlæggelser afledte anlægs og driftsøkonomi behandles i en efterfølgende sag.

Skulle vi ikke få styr på de følgeomkostninger, der er forbundet med flytningen af eleverne, førend vi tager den endelige beslutning om at lukke de to skoler? Fremfor først at finde prisen, når skolerne er lukket?

Lige nu skrives der en blankocheck, uden dækning!

Jvf. Per Kim Nielsens læserbrev i folketidende den 8. februar 2023 under overskriften “Hvad er bedst små eller store skoler?” bliver det potentielt betydeligt dyrere pr. elev for Børne- og skoleudvalget/Lolland kommune og dermed os borgere, hvis Horslunde og Holeby lukker. Per Kim skriver, med reference til en CEPOS analyse, hvor kommuneresultater er sammenlignet i forhold til, hvor mange skoler der er blevet nedlagt eller lagt sammen: “Dette er lavet ud fra talmateriale fra Undervisningsministeriet i perioden 2007 til 2012. De har lavet følgende konklusioner: Udgifter pr. elev i de kommuner, der har flest reduktioner af folkeskoler, er steget betydeligt mere end i de andre kommuner.

Måske bør vores Børne- og skoleudvalg også spole tiden tilbage?