Lad dørene stå på klem

Læserbrev bragt i Lolland-Falsters Folketidende 14. marts 2023 (Med Frank Gravesens billigelse, publiceres det her på siden)

Hvis man har lyst til at drive en kommune som storbykommune, skulle man måske finde en sådan at bo i, i stedet for at forsøge at lave vores landkommune om.

Stordrift er muligvis billigere, muligvis mere effektiv, men helt sikkert fremmedgørende. Vi har så mange muligheder, hvis vi passer på dem og udvikler dem.

Hvorfor lukke en masse døre ved at træffe de mest vidtgående beslutninger. Når først skolerne i Holeby og Horslunde er lukkede, kommer de ikke tilbage.

Ø- og landsbysamfundene er dyrere, men det koster at holde liv i kvalitet. I stedet for at lukke skolerne, så nedskalér dem, så kan man altid justere op eller yderligere ned på længere sigt.

Lukker de kommunale skoler på landet, flytter færre børnefamilier hertil. Færre børn – så får den private skole også svært ved at overleve. Til sidst ingen børnefamilier, ingen brugere af foreninger, idrætshaller, eventuelt andre kulturtilbud, dagligvarebutikker, bager med mere – og så lukker de. Vi blev på byrådsmødet i Horslunde af flere opfordret til at bruge hallerne mere, for at de ikke også skulle lukke – er det kun mig, der kan se paradokset?

Uden butikker og foreninger ingen køledisk, bager eller badmintonbane at mødes i, ved eller på.

I fremtiden kan vi komme hjem fra arbejde, spise aftensmad, se fjernsyn, gå i seng og så forfra.

Og pensionisterne, de ældre – hvad med dem? Jo, de kan sætte sig ned og vente på muligheden for en plads på et forkromet, rationelt, effektivt, moderne, centralt placeret stordriftstilbud af et plejehjem.

Corona fik danskernes øjne op for de blødere værdier, natur, små samfund og socialt samvær, men det tager tid, før det slår igennem. Lad os få ro på, lad os lave den tiårsplan og lad os for vores alle sammens skyld lade mulighedernes døre stå på klem.

Jeg bryder mig ikke om at sige: ”hvad sagde jeg?”, men jeg vil her gøre en undtagelse.

”Hvad sagde jeg?” I valgkampen var vi flere, der understregede vigtigheden af at stemme, at stemme personligt og ikke at stemme ud fra tradition. Vi har som politikere kun den magt, vælgerne giver os, sådan er demokratiet. Vi har det byråd, vi har fortjent, for vi har selv valgt det, husk det næste gang.

Nej til afvikling af ø- og landsbysamfund.

Frank Gravesen, helt sikkert rød og sandsynligvis byrådskandidat igen i 2025


Udgivet

i

, ,

af

Tags: