Hvad har i undersøgt?

Jeg har tidligere skrevet om mit tredje spørgsmål, altså det spørgsmål som borgmesteren bad mig fremsende igen.

Men jeg stillede også et andet spørgsmål, som borgmesteren svarede superfint på.

Jeg havde fremsendt spørgsmålet:

Karstens andet spørgsmål

”Nu har jeg kunne læse om grønne, gule og røde priser… Jeg har kunne læse, at en nødrenovering i Horslunde koster 4.9 millioner, inklusiv hallen og som jeg ser det, kan denne nødrenovering holde mindst 10 år, da bæreevne af facader støttes permanent med søjler med fundament for hvert modul i facaderne… Udskiftning af ydervægge i Horslunde koster 56,4 millioner og en fuld renovering i Horslunde koster 70,1 millioner kroner.

Jeg kan også se, at Direktionen/administrationen og økonomiudvalget anbefaler, der træffes en politisk beslutning om at nedlægge Horslunde Landsbyordning sommeren 2024 og placere eleverne på de resterende skoler med en mulig merudgift som følge her af.

Mit spørgsmål er: Hvilke alternative løsninger har I politisk fået vurderet og beregnet?

Eks. Har I fået vurderet og beregnet om de 10-12 klasseværelser i rød bygning, skoleboden og biblioteket kan danne grundlag for et folkeskoletilbud i Horslunde… har I politisk fået vurderet og beregnet, hvilke afledte (menneskelig og økonomiske) konsekvenser det har at flytte eleverne rundt allerede i 2024, fremfor at nødrenovere for 4.9 millioner og vente til 10 årsplanerne kommer tættere på?”

Et simpelt spørgsmål, hvor svaret skulle fortælle mig, om man virkelig arbejdede på at finde en løsning eller, om man arbejdede på at finde argumenter for lukning af skolerne!

Til mit spørgsmål svarer borgmesteren: ”Det er sådan at, det er sådan, at administrationen i Lolland Kommune har med udgangspunkt i bygningernes dårlige stand og det faldende elevtal anbefalet, at skoletilbuddet i Horslunde Landsbyordning nedlægges med virkning 1/8-2024, og der er ikke foretaget beregninger for de konkrete nævnte eksempler, men det er jo derfor, vi også sender det i høring, jeg er sikker på der er politikere der både vil efterspørge den beregning og sikkert også skolebestyrelser.”

Et klart og tydeligt svar fra borgmesteren om, at det eneste, der er arbejdet på, er at se på bygningernes dårlige stand og faldende elevtal… Men bygningernes stand ude i Horslunde er altså ikke i generel dårlig stand. Det er rigtigt, der er en konstruktionsfejl, men de har nogle super gode bygninger med et ok energimærke (C), hvilket er helt på linje med eks. Blæsenborg afdelingen i Maribo.

I forhold til det faldende elevtal, så vil jeg lade Lasses læserbrev tale for sig selv.

Også et klart og tydeligt svar fra borgmesteren om, at man ikke har undersøgt, hvilke afledte konsekvenser det har, hverken økonomisk eller menneskeligt! Og af den grund mener jeg, at Leo Christensens oplæg til punktet om at sende en mulig lukning i høring, tåler at blive gentaget igen og igen.

Leos oplæg

Man har heller ikke undersøgt muligheden for, at de bygninger, der ikke er berørt af konstruktionsfejlen, kan danne grundlag for et folkeskoletilbud i Horslunde.

Jeg ser, som privatperson, menneske, far til seks og skatteyder i Lolland Kommune frem til, at alle de områder, der ikke er blevet belyst i udarbejdelsen af høringsgrundlaget, bliver belyst af høringssvar og seriøst politisk arbejde.

Karsten Sandau (Privatperson)