TAK! – Send dit spørgsmål igen!

Til opbakningen i forhold til #NOKerNOK i Ravnsborghallen kan jeg kun sige… TAK! Det giver i den grad mod til at forsætte den bevægelse, vi har sat i gang… og for at citere en ældre Apple reklame ”Here’s to the crazy ones” ”For dem der er skøre nok til at tro, at de kan forandre verden, er dem, der gør der.” Jeg ved godt, jeg ikke er helt som alle andre, men jeg tror på den bevægelse, vi har sat i gang, kan gøre en forskel…

Jeg stillede tre spørgsmål, og jeg vil lave tre små nedslag i hvert af spørgsmålene og det svar (eller ikke svar) jeg fik til hvert af dem… Jeg vil gøre det for at se mulige veje at gå i høringsperioden…

Jeg fremsendte mine tre spørgsmål via mail til Strategi og Politik tirsdag den 10. januar klokken 10:55. Altså 14 dage før mødet.

For at vende bøtten lidt på hovedet, så starter vi med mit sidste spørgsmål som var (se mit spørgsmål på YouTube her):

”Nu har jeg hørt, at lønudgifterne pr. elev i Horslunde er det højeste i kommunens skoler. Jeg har også hørt om inklusionsmidler, der bliver tildelt efter en bestemt model og elevtal.

Jeg kan se i Horslundes Landsbyordnings Ressourcetildeling, at hvis vi lægger inklusionsmidler, støtte fra andre kommuner og indtægter fra andre distrikter sammen og dividerer med antal elever jvf. tildelingen, så modtager Horslunde 33.550,62 ekstra i snit pr. elev… Hvis vi så trækker takst til specialskolen, praktikklasser og afregning til andre distrikter fra og dividerer pr. elev, så giver det 13.764,15 pr. elev.

Mit spørgsmål til byrådet er: Hvor mange procent modtager Horslunde Landsbyordning mere pr. elev end f.eks. Maribo skole (i forhold til ovenstående beregning og fra tilsvarende og tidssvarende dokument), både før og efter afregning til specialskolen?”

Til det spørgsmål svarer borgmesteren:

”og det er sådan, at alle skoler de tildeles et samlet budget, der er til rådighed for den decentrale leder… budgettet det består af flere forskellige poster, som du selv nævner, men er et samlet budget… den decentrale leder har kompetence til at prioritere, hvorledes budgettet anvendes, f.eks. ved at indstille til visitation, eller ved at etablere støttestrukturer og mellemformer omkring eleverne på skolen… Man kan derfor ikke bruge de tal til at sammenligne skolerne på tværs, da beløbet der er tilbage i din beregning netop er et udtryk for prioriteringer i den decentrale ledelsesrum på skolen… Lolland Kommune har opgjort, at den samlede udgift pr. elev for 20/21 i Maribo skole var 74.940 kroner… I Horslunde Landsbyordning var den 118.010 kroner.”

Jeg prøvede så at stille mit spørgsmål igen, da borgmesteren, som jeg ser det, ikke svarede på mit spørgsmål… Jeg spurgte altså ikke til det decentrale ledelsesrum, jeg spurgte heller ikke til den samlede udgift pr. elev og jeg spurgte slet ikke til, om borgmesteren mente, man kunne bruge min beregning til at sammenligne skolerne på tværs…

Derfor siger jeg: ”Et kort opfølgende spørgsmål… Stille og roligt, ikke som Lasse… Øhh… men inklusionsmidlerne bliver jo tildelt efter en socioøkonomisk model. Og bliver tildelt i forhold til et budget på skolerne og hvis jeg spørger til hvor mange… altså hvor mange inklusionsmidler modtager Maribo skole f.eks. mere… eller Horslunde Landsbyordning mere end f.eks. Maribo skole pr. elev”

Til det svarer Borgmesteren: ”Jeg er sikker på det korrekte tal, det tror jeg ikke der er nogen byrådsmedlemmer der kan svare på, for så kommer vi ind i et meget teknisk øhh… og der er man nødt til at spørge øhh administrationen, hvordan lige nøjagtig de mekanismer fungerer… Du skal være velkommen til at fremsende dit spørgsmål en gang mere, så skal jeg sørge for du får svar på det tal.”

Hvortil jeg svarer: ”Det vil jeg så gøre, det var derfor, jeg sendte det i forvejen jo, fordi det stod der. Men tak.”

Jeg havde lagt et link med til mit spørgsmål, da jeg sendte det til Strategi og Politik, hvor jeg havde fundet tallene ude fra Horslunde, så det var nemmere at finde det tilsvarende og tidssvarende dokument for eksempelvis Maribo skole… jeg havde også vist, hvordan jeg var kommet frem til tallene for Horslunde Landsbyordning i mit spørgsmål, så den matematiktekniske del også var til at overskue…

Jeg stillede spørgsmålet og havde konkretiseret det så meget, det var muligt, fordi mit opfølgende spørgsmål så havde gået på, at når vi nu piller de her forskellige ”ekstra” midler fra tildelingen og udelukkende ser på grundtildelingen, så vil vi vel opdage, at forskellen på de forskellige Landsbyordninger rent udgiftsmæssigt, ikke er så store som angivet i diverse bilag… Landsbyordningerne er dyrere pr. elev end byskolerne, men det er ud fra en grundtildelingsmodel, der blev besluttet tilbage ved etableringen af nuværende skolestruktur, hvor Landsbyordninger modtager en forholdsvis høj tildeling pr. klasse, end f.eks. byskolerne gør… Men det er jo en politisk prioritering… og det kan godt være, der ikke er penge til den prioritering mere, men så er det den snak, vi skal have! Og så tænker jeg, de øvrige Landsbyer med Landsbyordninger kommer op af sofaerne…

Nu vil jeg gå ud, drikke lidt vand, få en opsang fra træneren, strække lidt ud, få lidt is på hoften og så er jeg klar til anden halvleg! Hvor fokus vil gå fra processen, til fremtiden!

Karsten Sandau (Privatperson)