Uprofessionelt og illoyalt

Karsten, jeg synes, det er uprofessionelt og illoyalt, at du i det offentlige rum deltager i debatten omkring Horslunde Landsbyordning.

Jeg er! Ud over det, så har jeg mange funktioner og følelser, men det er alle noget, jeg har, og ikke noget jeg er. Først og fremmest og størst af alt, så er jeg menneske! Ud over det så er jeg mand, far, lærer, indimellem er jeg irriteret, glad, sur, skuffet osv. At jeg som menneske vælger at “sælge” noget af min tid til en arbejdsplads betyder ikke, at jeg er mit arbejde, det er en ganske almindelig fejlslutning. Det rigtige vil være at sige, at jeg har mit arbejde. Alt, hvad jeg har, kan tages fra mig, det jeg er, er mit for altid! Jeg kan blive fyret fra mit arbejde, skilt fra min kone, miste mit hus, bil osv. Men jeg vil stadig have mine tanker, og jeg vil stadig være Karsten. Og i forhold til det at være menneske, som er det højeste jeg mener vi kan opnå, så er vi alle vel amatører?

Hvis folk kender mig og ved, hvem jeg er, sådan rigtigt, så er jeg nogen i deres øjne, hvilket for mig at se betyder, at de ser mig, som det menneske jeg er, på godt og ondt, med alle de følelser og funktioner jeg også kan have. Hvis folk ikke kender mig, så er jeg noget. Det betyder, at de “kun” ser og har øje for den funktion, de nu engang er fokuseret på, jeg er i, og så er jeg noget fra deres perspektiv.

Når jeg udtaler mig og deltager i debatter, både på Facebook, LinkedIn og til debatmøder etc. omkring skolen i Horslunde og alle mulige andre ting, så udtaler jeg mig først og fremmest som menneske! Nogle kan gange kan jeg godt selv komme i tvivl om, hvornår jeg handler professionelt eller loyalt i en given sammenhæng, når nu jeg er offentlig ansat. Så jeg kan udmærket godt forstå, hvis andre kommer i tvivl om det på mine vegne. Så her er, hvad jeg tænker om professionalisme og loyalitet.

Hvis vi starter med det sidste, altså loyal. Så tænker jeg, vi skal starte med at se på, hvad det vil sige at være loyal og illoyal? At være loyal vil sige at handle på en måde, som viser eller yder fuld støtte og troskab over for en person, en institution eller en sag. Illoyal betyder at handle på en måde som svigter eller bryder en (moralsk) forpligtelse over for en ven, en gruppe personer, en foresat el.lign. Når jeg udtaler mig som menneske, altså som nogen, hvilket nu engang må betyde, at jeg udtaler mig som privatperson, hvem er det så, jeg skal være loyal over for? Jeg vil mene, at jeg skal være loyal overfor for de værdier og normer, jeg nu engang er opdraget i og fortsat tror på. Det er helt rigtigt, at hvis jeg udtalte mig qua min funktion som lærer i Horslunde, altså som noget, så skulle jeg være loyal over for noget andet end mig selv. Men også her ville jeg komme i tvivl. For skal jeg i min funktion som lærer være loyal over for de familier, hvis børn jeg dagligt underviser og danner via mit arbejde som lærer i Horslunde, altså loyal over for det nære i og omkring Horslunde som landsby? Eller skal jeg være loyal over for politikerne og administrationen i Maribo? Jeg har endnu ikke stået i dette dilemma, da jeg udtaler mig som nogen og altså ikke som lærer, men jeg kunne godt forestille mig, at jeg ville komme i tvivl, hvis jeg blev sat i situationen, at jeg skulle deltage i debatten via min funktion som lærer.

Være professionel? For at kunne svare på om jeg handler professionelt, så lad os starte med at se på, hvad det vil sige at være professionel. At være professionel er kendetegnet ved at du lever op til den (høje) faglige standard, der gælder inden for en bestemt profession vedr. arbejde eller arbejdsliv; faglig eller erhvervsmæssig.

Så for at handle/udtale mig professionelt, så skulle jeg handle/udtale mig som lærer (min profession), ikke som menneske og privatperson, men som lærer?  Uprofessionelt betyder at handle på en måde, som ikke lever op til de krav eller den standard, der er gældende inden for en bestemt profession. Altså professionen lærer?

Som lærer tænker jeg, at jeg både handler loyalt og professionelt, helt ud til fingerspidserne over for min profession. Det er i hvert fald min hensigt! X er ansvarlig for Y over for Z… Hvis X er læreren, Y er eleverne, så tænker jeg, at Z er samfundet. Så når min professionalitet skal måles, så må det nu engang måles over for det samfund, jeg er ansvarlig over for, via min stilling som lærer i Horslunde Landsbyordning, ikke hvordan jeg som menneske deltager i forskellige debatter i det offentlige rum.

Som menneske tænker jeg, at jeg er loyal mod mine værdier og den opdragelse, jeg er vokset op med. Jeg er opdraget med Bennys Bukser! ”Bennys bukser brændte. Børge råbte, åh! Børge havde nemlig Bennys bukser på. ”Det var B fra Halfdans ABC med tegninger af Ib Spang Olsen. Jeg tror på Bennys bukser, ikke Bennys bukser fra Olsenbanden med gule strømper og skidegodt Egon, men Bennys bukser som fællesskab og fælledskab, og at den sande egoist er en, der gør noget for andre. Det betyder, hvis vi tænker lidt videre på tankerne omkring Bennys bukser, så har vi alle Bennys bukser på. Selvfølgelig ikke sådan, at vi alle sammen går rundt i det samme par bukser, men i overført betydning. Vores alles bedste kommer os alle ved. Hvis du får det bedre, får jeg det bedre etc. Derfor handler det om at gøre noget godt for andre, for så vil du selv få det bedre. Det er sådan, jeg er opdraget, og det er noget, der er gennemgående i mine værdier.

Når jeg deltager i debatten omkring Horslunde Landsbyordning, så handler det om fællesskab og fælledskab. Det handler ikke om mig som lærer, det handler heller ikke om bygningerne, det handler om rigtige mennesker, fra rigtige familier, der lever deres rigtige liv, med fokus på fællesskab og fælledskab i og omkring Horslunde.

Jeg er! Hverken mere eller mindre og så har jeg både funktioner, arbejde, følelser osv. Men det ændrer ikke på, at jeg er!

Jeg tænker, at jeg vil ”soppe” videre og deltage i debatter alle de steder, hvor forskellige udfaldsrum ligger den nogen, jeg er, på sinde!

Smuk sommer til os alle!


Udgivet

i

,

af